Histadrut, israelsk arbeidslivsorganisasjon, stiftet i 1920. Den er både en landsomfattende fagforening og en stor arbeidsgiver. Ved siden av å være fagorganisasjon, er Histadrut en innflytelsesrik del av israelsk økonomi.

Histadrut har eid flere av de største firmaene i Israel, og har også drevet en betydelig del av helsevesenet. Denne virksomheten er trappet ned de siste tiårene, og Histadrut har mistet en del av sin betydning. Organisasjonen har likevel ca. 800 000 medlemmer.

Historikk

Histadrut ble opprettet av sosialistiske grupperinger for å fremme de økonomiske, sosiale og kulturelle interessene til de jødiske arbeiderne i Palestina. Etter hvert spredte Histadrut sin virksomhet til å bli både fagforening, arbeidsgiver og arbeidsformidler. Histadrut var også sentral i opprettelsen av den kollektive bevegelsen i Palestina (Israel), blant annet kibbutz-bevegelsen.

Etter opprettelsen av staten Israel i 1948 kjøpte Histadrut opp «forlatt» (konfiskert) arabisk eiendom, som var forlatt av palestinske flyktninger som ikke vendte tilbake. Først i 1959 fikk arabere adgang til fullt medlemskap i Histadrut.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg