Faktaboks

NATO Response Force
NRF

NATO Response Force er en flernasjonal utrykningsstyrke opprettet av NATO i 2003. Styrken ble vedtatt opprettet som ledd i omorganiseringen av forsvarsorganisasjonen for å kunne møte nye trusler fra terrorisme og masseødeleggelsesvåpen. NRF har vært operativ siden 2006 og besto opprinnelig av 21 000 mann fra hær-, luft- og sjøstyrker. Styrken har et meget høyt treningsnivå, kan rykke ut på kort varsel over hele verden og har en utholdenhet på 30 dager. Kommando og kontroll over NRF roterer årlig mellom JFC Brunssum og JFC Naples. Norge bidrar med soldater og materiell fra alle forsvarsgrenene.

Utvikling

Siden 2014 har NATO, for å tilpasse seg og svare på sikkerhetsutfordringer fra Russland, Midtøsten og Nord-Afrika, utvidet NRF med en egen hurtiginnsatsstyrke, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), som skal kunne settes inn på noen få dager. Med denne utvidelsen har NRF til sammen en styrke på 40 000 mann, hvorav VJTF utgjør omlag 5000, sammensatt på rotasjonsbasis. I tillegg består NRF av Initial Follow on Forces Group (IFFG), en hurtiginnsatsstyrke som kan komme etter VJTF, og Follow-on Forces Group (FFG). FFG består av et bredt spektrum av militære kapabiliteter, inkludert kommando og kontroll, stridsevne, og stridsstøttende elementer som logistikk og sanitet. For at VJTF skal kunne deployere mest mulig effektivt, sendes det NATO Force Integration Units (NFIUs) i forkant. Dette er små kommando og kontroll-enheter som samarbeider med vertsnasjonen om å identifisere logistikknettverk, transportknutepunkt og støtteinfrastruktur slik at VJTF kan deployere til området så raskt som mulig, innen to til syv dager.

Oppgaver

NRF er i stand til å utøve et bredt spekter av oppgaver. Disse inkluderer defansive operasjoner i påvente av ytterligere styrker, krisehåndtering og fredsstøttende operasjoner, katastrofehjelp, og beskyttelse av kritisk infrastruktur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg