Norsk Militært Tidsskrift (NMT) er en fagpublikasjon utgitt av Oslo Militære Samfund (OMS) siden 1831, og er landets eldste fagtidsskrift. NMT ble grunnlagt i 1830, og første nummer ble utgitt i 1831, som Militairt Tidsskrift; fra 1842 Norsk Militairt Tidsskrift.

Tidsskriftet utkommer med minimum fire nummer i året, med et opplag på rundt 2500. Det har bred spredning blant høyere offiserer, og anses som en viktig militærfaglig arena.

Tidsskiftet er et ledende organ for fagmilitær analyse og oppdateringer, med framtredende akademikere og offiserer som bidragsytere. Innholdet inkluderer artikler om sikkerhets- og forsvarspolitikk, militær ledelse, strategi og operasjoner, så vel som militærtekniske nyheter og bokomtaler. I henhold til direktivet for driften av tidsskriftet skal det «fremme militære, militærvitenskapelige og totalforsvarsmessige interesser og studier». NMT deler hvert år ut en pris til en innlevert oppgave innen det militærfaglige, totalforsvarsmessige eller sikkerhetspolitiske område.

Tidsskiftet ble grunnlagt av generalmajor Carl Friedrich Kaltenborn, som sammen med fem andre offiserer dannet redaksjonskomité. Det skulle være «af videnskabelig og historisk, men aldeles ikke af politisk Indhold». Fra 1878 fikk tidsskiftet fast redaktør, kaptein i generalstaben, Otto Ludwig Nyquist.

Tidsskriftet ble først utgitt av Foreningen til et militairt Tidsskrifts Udgivelse. Fra 1935 ble det overtatt av Militære Samfund. NMT eies av Oslo Militære Samfund, men utgis i tråd med redaktørplakaten, med en ansvarlig redaktør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg