Shetlands-Larsen
Leif Andreas Larsen, populært kalt Shetlands-Larsen, var den norske lederen av Shetlandsgjengen.
Av /NTB.
Hitra
Shetlandsgjengens ubåtjager «Hitra» ligger til kai i Oslo. «Hitra» er i dag det eneste marinefartøyet Norge har igjen fra krigen. Den var en av tre små ubåtjagere USA ga Norge i 1943 for å effektivisere den illegale farten mellom Shetland og Norge.
Av /NTB scanpix.

Shetlandsgjengen var en norsk marineavdeling under andre verdenskrig. Den seilte i hemmelige oppdrag mellom Norge og Shetland og fraktet personell fra Kompani Linge, etterretningsfolk, flyktninger og militære forsyninger. I enkelte tilfeller la den miner i norske farvann, og foretok aksjoner mot tyske skip.

Shetlandsgjengen stod i den første tiden helt under britisk kommando; senere kom nordmenn med i ledelsen. Mot slutten av krigen fikk den navnet Norwegian Naval Special Unit (NNSU). Avdelingens viktigste oppgave var å sørge for militær trafikk over Nordsjøen på oppdrag fra norske myndigheter, som på dette området samarbeidet tett med de britiske instansene Special Intelligence Service (SIS) og Special Operations Executive (SOE).

Avdelingen brukte først vanlige norske fiskeskøyter, i noen tilfeller motortorpedobåter. Senere, som følge av store tap i skøytetrafikken, fikk den tre mindre amerikanske ubåtjagere («Hessa», «Hitra» og «Vigra») som den norske Marinen hadde overtatt. Disse foretok fra høsten 1943 en rekke tokt til norskekysten mellom Egersund og Træna. I alt ble det gjort mer enn 200 turer mellom Shetland og Norge. Ti skøyter med 44 personer gikk tapt, men ingen ubåtjagere.

Filmen Shetlandsgjengen fra 1954 bidro til å gjøre avdelingens bedrifter viden kjent i etterkrigstiden. I filmen deltok flere av deltakerne, deriblant Leif Andreas Larsen («Shetlands-Larsen»), i rollen som seg selv. Ved frigjøringsjubileet i 1995 ble det avduket et monument over Shetlandsgjengen på Torgutstikkeren i Bergen, utført av Knut Steen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg