Privy Council er navnet på det offisielle statsrådet i Storbritannia; utnevnes av monarken og fungerer i dennes levetid. Privy Council har sine røtter i middelalderens Curia Regis, og har over 300 medlemmer, deriblant alle tidligere og nåværende kabinettsmedlemmer. Privy Council møter fulltallig bare vanligvis i forbindelse med tronskifter og lignende; en engere krets møtes månedlig med monarken for å utøve rådets konstitusjonelle funksjoner.

Faktaboks

Uttale
prˈivi kˈaunsil
Etymologi
engelsk ‘det hemmelige råd’

Størst betydning som maktinstrument for kongen hadde Privy Council på 1400- og 1500-tallet. Etter hvert som kongens politiske makt ble svekket på 1600-tallet, mistet også Privy Council sin betydning, til fordel for en enda engere krets av rådgivere, Cabinet Council (navnet skyldes at kongen tok dem han ville rådføre seg med inn i sitt private rom – engelsk cabinet). Dette rådet ble opprinnelsen til den institusjonen som fremdeles er den ansvarlige regjering i Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg