Servitør- og kokkeelever.
.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Kokk er en faglært yrkesutøver som lager mat og planlegger menyer og innkjøp.

Faktaboks

Etymologi

samme ord som koke

Man skiller mellom yrkesbetegnelsene kokk og ernæringskokk.

  • Kokken jobber gjerne i hotell og restaurantbransjen, men også på plattformer og skip. Kokkfaget krever gode kunnskaper om tilberedning, råvarer, økonomi, ernæring og kosthold.
  • Ernæringskokk (institusjonskokk), arbeider i hovedsak i helse- og sosialsektoren, skoleinternater, fengselsvesen og Forsvaret. Ernæringskokken har mer spesialisert kunnskap om ernæring.

Utdanning

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift.

  • Første året: vg1 Restaurant- og matfag.
  • Andre året: vg2 Kokk- og servitørfag.
  • Deretter jobber man som lærling i to år i en bedrift.

Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve.

Videreutdanning

Ved en tilleggsutdanning kan en kokk bli mester i faget. En faglært kokk kan videreutdanne seg blant annet til kjøkkensjef.

Ernæringskokk

Ernæringskokk (tidligere kalt institusjonskokk), arbeider i hovedsak i helse- og sosialsektoren, skoleinternater, fengselsvesen og Forsvaret.

Institusjonshushold er i prinsippet organisert med en faglig kjøkkenledelse (kjøkkensjef/kjøkkenbestyrer/husholdsbestyrer/husmor), eventuelt også med assisterende ledelse og et antall kokker. Ved mindre institusjonshushold innen helsesektoren kan ledelsesfunksjonen være tillagt kokkstilling. I tillegg til tradisjonell inndeling i varmt- og kaldtkjøkken vil det ved sykehuskjøkken være organisert avdeling for spesialkost (diettavdeling).

Organisering

Norges Kokkemesteres Landsforening, stiftet 1954, har 1388 medlemmer (2014) og er tilknyttet Nordisk Kjøkkensjef Federation (NKF), og er medlem av Worlds Association of Cooks Society (WACS).

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Sjur Bjærke

Er det en etymologisk forbindelse mellom 'kjøkkensjef' og 'kjøgemester'?

svarte Anne Eilertsen

Ja, det stemmer; naob.no sier at leddet «kjøge» kommer av det samme som «kjøkken».

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Her hadde det vært til veldig god hjelp med en egen seksjon om de forskjellige (franske) titlene i det profesjonelle kjøkkenet, siden disse ofte brukes utenlands. Mange av betegnelsene har kanskje norske navn, slik (head) chef er kjøkkensjef (så vidt jeg vet).

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei og takk for fint innspill! Vi skal få en fagperson til å revidere i løpet av våren og da tar vi med oss dine forslag inn i arbeidet. Beste hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg