Sykkelsport

Sykkelsport. Gunn-Rita Dahle Flesjå under terrengrittet i de olympiske leker i Athen i august 2004, hvor hun vant og befestet sin posisjon som verdens overlegent beste kvinnelige terrengsyklist. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Norge (Idrett) (Dahle, 2004)

Gunn-Rita Dahle Flesjå dominerte kvinneklassen i terrengsykling i årene rett etter 2000, her vinner hun verdensmesterskapet i 2004. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Terrengsykling er en gren innen sykkelsporten som går på grusveier, stier og i ulendt terreng. I sporten brukes terrengsykkel, hybridsykkel eller BMX-sykkel.

Faktaboks

Uttale
terrˈengsykling

Konkurransegrener er rundbaneritt (cross country) med fellesstart og utfor med enkeltstart, mindre vanlig er ferdighetsprøver i lav fart (trial) og parallellslalåm.

Sykkelen

En terrengsykkel (mountainbike eller MTB-sykkel) har brede og grove dekk, en solid ramme med rett styre og støtdemping på forgaffel og/eller bakgaffel, men veier likevel bare litt mer enn en racersykkel. Den har flere gir med stor utveksling. Slike sykler er også populære brukssykler og produseres i mange kvaliteter og prisklasser. Konkurransegrener er rundbaneritt (cross country) med fellesstart og utfor med enkeltstart, mindre vanlig er ferdighetsprøver i lav fart (trial) og parallellslalåm.

Sykkelcross

Sykkelcross er en eldre form for terrengsykling, hvor man benytter modifiserte landeveissykler. Rittene arrangeres som fellesstart, vanligvis i rundløyper. Løypa er forsynt med ulike hindringer, har delvis et ujevnt og sølete underlag, samt bratte bakker hvor deltakerne må løpe opp med sykkelen på skulderen. Total løypelengde 15–25 kilometer.

BMX

I BMX-sykling (forkortelse for eng. bike motocross) brukes små, kraftige sykler med bare ett gir i ei 300–400 meter lang rundløype med innlagte hopp og mange svinger, underlaget er grus og løs jord. Man kjører flere heat med fellesstart tilsvarende motocross på motorsykkel. Spesielt populært blant barn og ungdom.

Historikk

Sykkelcross oppstod i Frankrike i 1930-årene, mens de første MTB-sykler ble lansert i USA i 1970-årene. I terrengsykling er det VM, EM og verdenscup fra 1991, og rundbaneritt ble OL-gren i 1996. VM i sykkelcross er holdt fra 1950, og BMX-sykling ble OL-gren i 2008.

I Norge

Terrengsykling fikk sitt gjennombrudd i Norge midt i 1980-årene og ble organisert i Norges Cykleforbund i 1991 med norgesmesterskap fra 1992. Norske Gunn-Rita Dahle Flesjå var i mange år blant verdens beste terrengsyklister med blant annet OL-gull i 2004 og mange VM-gull på rundbane. Rune Høydahl tok VM-sølv i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg