Frisbee
Av /NTB Scanpix ※.

Frisbee er en en lett tallerkenlignende plastskive som kastes med en roterende bevegelse gjennom luften, som regel til en mottaker. Frisbee er en populær fritidsaktivitet, dessuten konkurranseidrett med både individuelle øvelser og lagspill. Diskene lages i mange forskjellige modeller og størrelser etter hvilket formål de har.

Faktaboks

Uttale
frˈisbi
Etymologi
engelsk, egentlig et varemerke
Også kjent som

Disk, disksport

Det finnes en rekke ulike idrettsgrener som utøves med disk, men i Norge er det i hovedsak diskgolf (også kjent som frisbeegolf) og lagidretten ultimate frisbee hvor det finnes aktive konkurranseutøvere. Siden «frisbee» er et registrert merkenavn, er den offisielle fellesbetegnelsen for disse idrettene «disksport». Et fellestrekk ved disksportene er at de (med noen unntak) spilles uten dommere. Regelbrudd og uenigheter avgjøres på banen av spillerne selv og sportsånd (omtalt som spirit of the game) settes veldig høyt.

Konkurranseøvelser

Den mest populære idretten med disk er i dag diskgolf. Diskgolf fungerer på mange måter som vanlig golf, men i stedet for å slå en ball ned i et hull, kastes disken i kurver av metall. En diskgolfspiller har med seg flere disker til konkurransen. Diskene har forskjellige egenskaper, brukes til forskjellige formål og betegnes gjerne som drivere, midrange, eller puttere – på samme måte som golfkøller. Diskgolf har hatt stor vekst de siste årene, og det finnes i dag en rekke diskgolfbaner. Av offisielle konkurranser arrangeres det både Norgescup og NM i tillegg til en rekke lokale konkurranser.

Av lagsporter er ultimate frisbee den største. Sporten er i utgangspunktet en utendørsidrett med syv spillere på hvert lag, men i Norge spilles den mest innendørs med fem spillere på hvert lag. En ultimate frisbee-bane har målsoner i hver ende og formålet med spillet er å kaste til en medspiller i motstanderlagets målsone. Det er ikke lov til å løpe med disken. Sporten er også en nullkontaktsport. Offisielle konkurranser i Norge er Ultimateserien, som består av fire turneringer, samt norgesmesterskapet, som spilles om våren.

Andre frisbeegrener er:

  • Fristil – et lag på to eller tre utøvere kaster til hverandre på en så vanskelig og kunstferdig måte som mulig
  • Discathon – en kondisjonskrevende øvelse hvor man skal løpe og kaste seg gjennom en 1 km lang bane raskest mulig.
  • SCF (self caught flight) – man kaster til seg selv. SCF består av to deler: MTA (maximum time aloft), hvor man prøver å holde disken i luften så lenge som mulig mellom kast og mottak, og TRC (throw, run and catch), hvor man skal løpe så langt som mulig mellom kast og mottak. I
  • DDC (double disc court) – to par konkurrerer mot hverandre nesten som i double i tennis.
  • Guts – to femmannslag står mot hverandre på hver sin linje (avstand 14 m). Man prøver å sende disken så hardt og vanskelig mot motstanderne at de ikke klarer å ta imot den.
  • lengdekast – formålet er å kaste lengst mulig,
  • presisjonskast – fra visse faste avstander og vinkler skal man treffe et kvadratisk mål (side 1,5 m) med flest mulig av 28 kast

Historikk

Det var Frisbie-bakeriet i Connecticut i USA som gav navn til skiven ved at kunder og ansatte moret seg med å kaste tomme paiformer av metall til hverandre. Rundt 1950 ble amerikaneren Walter F. Morrison den første som klarte å lage slike skiver av plast, og hans produkt ble mot slutten av 1950-årene markedsført under navnet Frisbee. Det internasjonale frisbeeforbundet (World Flying Disc Federation) ble stiftet 1984. Det første virkelige VM ble arrangert i 1987. Fra 1989 arrangeres årlige VM, vekselvis i individuelle øvelser og i lagspill. Det arrangeres også EM.

I Norge ble Norges Frisbee Forbund stiftet 1979 og opptatt som utvalg i Norges Idrettsforbund (NIF) i 1996 og fikk status som særforbund fra 2003. I 2010 gikk Norges frisbeeforbund sammen med Norges Amerikansk Fotball og Cheerleading Forbund og Norges Lacrosse Forbund og dannet Norges amerikanske idretters forbund.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg