Et handikap betegner en ulempe for en konkret person, relatert til denne personens funksjonsnedsettelse. Begrepet handikap er nå foreldet.

Faktaboks

Etymologi
engelsk handicap, egentlig hand in the cap, ‘hånd i luen’

Ordet handikap ble både brukt om individuelle forhold som sansetap og fysisk funksjonsnedsettelse og om den ulempen som dette medførte for enkeltpersoner i konkrete situasjoner.

I dag brukes begrepene funksjonsnedsettelse, personer med nedsatt funksjonsevne og funksjonshemming. I nåtidige politiske og juridiske dokumenter, for eksempel FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) og likestillings- og diskrimineringsloven brukes begrepet personer med funksjonsnedsettelse og funksjonshemming. Funksjonsnedsettelse beskriver individuelle forhold, og funksjonshemming beskriver den ulempen personer med funksjonsnedsettelse opplever i møte med diskriminerende barrierer.

Ordet handikap brukes fremdeles av én av rettighetsorganisasjonene for personer med funksjonsnedsettelse, Norges Handikapforbund (NHF). NHF tok dette navnet i 1974 til erstatning for Norges Vanførelag, som da ble ansett som utdatert. Navneskiftet innebar en endring i retning styrket rettighetsfokus.

Innenfor idrett brukes ordet handikap om tiltak for å utjevne vinnersjanser, se handikapp – idrett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg