Mixed double er et spill i tennis med to spillere på hver side av nettet der hvert lag består av en kvinne og en mann. I tradisjonell double er det to spillere av samme kjønn på hver side av nettet.

Mixed double spilles ikke på ATP- eller WTA-touren, som er den profesjonelle kalenderen til henholdsvis herre- og kvinnetennis. Mixed double spilles kun i Grand Slam-turneringer, olympiske leker og utvalgte lagturneringer. I de fleste land er mixed double mer vanlig på amatør- og klubbnivå.

Historie

Mixed double har en lang historie i tennis. Det var det sosiale som var grunnlaget for denne øvelsen. I England på slutten av 1800-tallet var mixed double akseptert som konkurranse, og det ble brukt som en sosial utflukt for gifte par. Øvelsen ble også brukt for å spleise single menn med single damer i sosiale lag.

Grand Slam

US Open var i 1892 den første store turneringen som innlemmet mixed double. Den gangen het turneringen United States National Championship, og det var med andre ord et amerikansk mesterskap. De andre Grand Slam-turneringene kom til like etterpå med Roland Garros i 1902, Wimbledon i 1913 og Australian Open i 1922. Mixed double var på OL-programmet fra år 1900 i Paris.

Tennis og mixed double falt ut av OL-programmet etter 1924 på grunn av uenighet mellom det internasjonale tennisforbundet og den olympiske komite. Uenigheten dreide seg om tennisspillere fortsatt var amatører eller var blitt profesjonelle utøvere. Tennis returnerte på OL-programmet i 1988, men mixed double kom først tilbake i OL i London i 2012.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg