Speedway

Speedway Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Speedway er i motorsykkelsport et hastighetsløp på rundbane med to langsider og to venstresvinger og underlag av grus. Banelengden er 285–400 meter. Motorsyklene mangler bremser og girkasse, og før start velges utveksling etter bane- og føreforhold ved å bytte ut drev i motor og bakhjul. Motorstørrelsen er inntil 500 cm3.

Faktaboks

Uttale
spˈi:dwei
Etymologi
engelsk ‘kjørebane’

I konkurranser kjører man 15–20 heat à fire runder. I hvert heat er det fellesstart mellom (vanligvis) fire førere. Man kjører alltid mot urviseren, det vil si kun venstresvinger. Alle møter hverandre innbyrdes og kjører like mange heat. I hvert heat får man tre poeng for seier, to poeng for andreplass og ett poeng for tredjeplass.

Isbaneløp er speedway på is, også kalt iceracing. Man benytter dekk med lange pigger.

Langbaneløp minner om speedway, men kjøres med større fart på baner som er cirka 1000 meter lange, gjerne travbaner; også kalt longtrack. Motorsyklene har to gir, og det starter vanligvis seks førere per heat. Langbaneløp kan også kjøres på gress (gressbaneløp).

Historikk og konkurranser

De første former for speedway er kjent fra USA og Storbritannia rett etter 1900 (kalt dirt track racing). Moderne speedway stammer fra Australia i 1920-årene og kom til Europa like etter, hvor Storbritannia ble ledende nasjon. VM individuelt er arrangert siden 1936, senere også for par og lag. VM i isbaneløp er arrangert fra 1966, VM i langbaneløp fra 1971.

I Norge er speedway organisert i Norges motorsportforbund. NM i speedway er blitt fra 1938, NM i langbaneløp fra 1932. Leif «Basse» Hveem ble europamester på langbane i 1957, Jon Ødegaard i 1970. Henry «Stompa» Andersen ble europamester i speedway i 1955.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg