Butterfly

Butterfly

Av /Store norske leksikon ※.

Butterfly er en svømmestil hvor armene føres samtidig frem over vannet og videre ned og ut under vannet på en måte som kan minne om et vingeslag. Tidligere brukte svømmerne beinspark som i brystsvømming. Nå nyttes en samtidig opp–ned-spark med samlede bein, oftest to for hvert armtak. Dette driver kroppen frem i en bølgende bevegelse, ikke ulikt delfinens svømmesett. Butterfly anses som den nest raskeste svømmestilen etter crawl, samtidig som det er en svært teknisk krevende svømmestil.

Faktaboks

Uttale
bˈʌtəflai
Etymologi
engelsk ‘sommerfugl’

Historie

Butterfly oppstod i USA cirka 1930 som en hurtigere form for brystsvømming. Under OL 1936 i Berlin, svømte flere deltakere brystsvømming med butterfly-armtak. Noen år etter konkurrerte tilnærmet alle med denne varianten, noe som førte til at butterfly ble skilt ut som en egen konkurranseform på starten av 1950-tallet av FINA. I 1956 ble det for første gang konkurrert i egne distanser for butterfly under sommer-OL.

Konkurransedistansene er 50 meter, 100 meter og 200 meter. Butterfly inngår også i medleysvømming.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg