Birkebeinerrittet.
En gruppe syklister som sykler sammen for å minske luftmotstanden, hvor en uskreven regel er at man bytter på å sykle i front.
Birkebeinerrittet.
Av .

Birkebeinerrittet er et terrengsykkelritt fra Rena til Lillehammer, 86 kilometer. Rittet har vært arrangert fra 1993 og er er blant verdens største sykkelritt.

Faktaboks

Også kjent som

Birken

Historie

Ideen til Birkebeinerrennet er hentet fra den historiske birkebeinerferden. Sekken på 3,5 kilo, som alle birkebeinere må bære, symboliserer kongssønnen Håkon Håkonsøn som Torstein Skjevla og Skjervald Skrukka fraktet med seg over fjellet i 1206. Birkebeinerrennet (på ski) ble arrangert for første gang i 1932, og det første Birkebeinerløpet ble arrangert i 1998.

Den medbringende sekken hadde de første årene av Birkebeinerrittet ingen krav til innhold, annet enn vektkravet på 3,5 kilo. Etter flere år med dårlig og kaldt vær kom det krav til innhold: jakke, bukse, votter/hansker, hodebekledning, mat, verktøy og slange/pumpe.

Deltakere

Birkebeinerrittet 2018.
Langs løypa kan syklistene se flagg og heia-gjenger. Enkelte steder spilles det musikk, og det finnes egne drikke- og matstasjoner som serverer syklistene.
Birkebeinerrittet 2018.
Av .

Birkebeinerrittet ble arrangert første gang i 1993, og samlet 1327 deltakere. Sykkelløypa har variert i lengde, fra 80 til 92 kilometer, og i dag er den 86 kilometer. I toppåret 2009 var det cirka 15 000 deltakere, men antallet har siden gått tilbake. På grunn av det store deltakerantallet starter syklistene puljevis. De best kvalifiserte (antatt raskeste) først.

Ulike distanser

Birkebeinerrittet.
Alle syklistene må ha startnummer foran på sykkelen. Flere steder i løypa er det såpass smalt at forbikjøringer blir vanskelig å få til.
Birkebeinerrittet.
Av .

I 2005 ble det arrangert verdensmesterskap i maraton (terrengsykling) samme dag som Birkebeinerrittet, i en lengre løype, cirka 100 kilometer. Det har vært arrangert ulike distanser, og i perioden 2008–2016 ble det arrangert et ritt dagen før i samme løype, FredagsBirken.

Fra år 2022 arrangeres Birkebeinerrittet (86 km), UltraBirken (100 km), TurBirken (86 km), TurBirken (41 km), UngdomsBirken og BarneBirken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg