Bobsleigh

Bobsleigh. Det amerikanske andrelaget i firerbob under OL i Salt Lake City 2002, hvor de tok bronsemedalje. Pilot Brian Shimer forrest. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB ※.
Bobsleigh

Klassisk toerbob, en slede som er bygget for to utøvere.

Av .

Bob, bobsleigh, er en delvis overbygd kjelke med to par meier, hvor det forreste paret er styrbart. Kjelkene bygges for en (monobob), to (toerbob) eller fire personer (firerbob). Konkurranseaking med bobsleigh foregår i spesialbygde, kurverike isbaner, hvor farten kan komme opp i 140 km/h og tidene måles til og med hundredeler av sekund. I OL og VM er det fire gjennomkjøringer i løpet av to dager, hvor sammenlagt tid bestemmer rekkefølgen.

Faktaboks

Uttale
bˈåbslei
Etymologi
engelsk ‘humpeslede’, etter hvordan akerne rugget (bobbed) frem og tilbake på rettstrekninger for å øke farten
Også kjent som
bobslede, bob

En bobsleigh har ramme og meier av stål og en aerodynamisk formet overbygning av aluminium, glassfiber eller lignende. På sidene er den foran og bak utstyrt med støtfangere. Sporvidden er 67 cm og lengden fra forreste til bakerste meiespiss skal være høyst 2,7 m (toerbob) eller 3,8 m (firerbob). Øvre grenser for sammenlagt vekt av bob, akere og eventuell ballast er 330 kg (toer kvinner), 390 kg (toer menn) eller 630 kg (firer).

Boben styres av fremste person (piloten) ved hjelp av styrekabler med håndtak som står i forbindelse med det forreste meieparet. Mellom bakmeiene finnes bremser, men disse benyttes kun etter målpassering. Det er ikke lov å varme opp meiene, og meietemperaturen måles og sammenlignes med en kontrollmeie rett før start.

Bane

Vanligvis benyttes kunstfrosne baner, som er 1200–1300 m lange og også brukes til rodelaking og skeleton, se akesport. Starten foregår ved at laget, som har sko med minimum 220 korte pigger, løper kjelken i gang og over startlinjen ved hjelp av skyvehåndtak på sidene og bak, og så hopper på i fart. Deres eksplosive styrke og hurtighet er derfor meget viktig for bobens utgangshastighet og dermed sluttresultatet. Om sommeren arrangeres startkonkurranser med skinnegående bober.

Historikk

Bob 1924
Bob har vært OL-øvelse siden det første OL i 1924. Bildet viser det seirende sveitsiske laget.
Av /gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France.

Bobsleighen ble utviklet fra eldre kjelketyper i 1880-årene. Den første moderne bob av stål ble konstruert i Sankt Moritz i Sveits rundt 1900, hvor også den første spesialbanen ble åpnet i 1903. Det internasjonale bobforbundet ble stiftet i 1923, Fédération internationale de bobsleigh et de tobogganing (FIBT), nå International bobsleigh and skeleton federation (IBSF). Firerbob er OL-øvelse fra 1924, toerbob fra 1932 (ikke arrangert i Squaw Valley i 1960 på grunn av mangel på bane). Det er årlige VM i begge øvelser fra 1931. I firerbob ble det arrangert VM også 1930. I OL-år regnes OL også som VM. EM er arrangert fra 1965 og verdenscup fra 1984. Dominerende nasjoner er Sveits, Tyskland, Italia, USA og Canada. For kvinner er toerbob OL-øvelse fra 2002.

I Norge ble det bygd en bobbane i Oslo til OL i 1952. Banen var imidlertid hovedsakelig bygget opp av snø og ble ikke vedlikeholdt. Norske lag deltok i OL i 1948, 1952 og 1956 – beste resultat var en femteplass i firer og en sjuendeplass i toer i 1948. Deretter lå denne akeformen lenge nede her i landet, før interessen på ny våknet midt i 1980-årene. En moderne kombinert bob- og akebane ble anlagt ved Hunderfossen i Lillehammer til OL 1994, men det var ingen norsk deltakelse her. Deretter deltok norske lag i OL i 1998 og 2002. Også junior-VM i 1995 ble holdt på Lillehammer, samt NM fra 1994.

I nyere tid har Norge hatt utøvere i grenen monobob i ungdoms-OL, både i 2016 på hjemmebane, og i 2020 i St. Moriz. Her tok Norge en tredjeplass for herrer og en tiendeplass for kvinner. Bobsleigh er organisert i Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev emma smikop-brumoen

Hei! Står at det skal være en oversikt over norgesmestere i idretten. er denne fjernet?

svarte Erik Bolstad

Ja, vi har fjernet oversikten, men hadde glemt å fjerne en lenke. Jeg har rettet det nå. Takk for at du sa i fra. NorwaySliding har en oversikt på http://www.nabsf.no/norgesmesterskap/

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg