Magnus Carlsen
Under sjakk-VM i 2018 spilte nordmannen Magnus Carlsen og amerikaneren Fabiano Caruana tolv partier på rad til remis. VM ble dermed avgjort ved såkalt tiebreak, der Carlsen vant med fire seire i hurtigsjakk.
Av /NTB Scanpix.

Remis er avslutningen på et sjakkparti som ender uavgjort. Spillerne får et halvt poeng hver.

Faktaboks

Uttale
remˈi
Etymologi
fransk, av latin ‘sende tilbake’

Remis kan skje på grunn av stillingen på brettet eller fordi spillerne blir enige om remis. Om en spiller går ut på tid når motstanderen ikke har nok brikker til å sette matt på brettet, så ender partiet i remis. I noen turneringer er det ikke lov å tilby remis i det hele tatt, eller i de første tretti trekk, for eksempel.

Noen varianter av uavgjort har egne betegnelser. Disse er lovlige selv i turneringer der det ikke er lov å tilby remis.

Patt

Om en spiller som er i trekket ikke har noen lovlige trekk, og kongen ikke står i sjakk, så er den spilleren patt.

Trekkgjentagelse

Når samme stilling har oppstått tre ganger i løpet av partiet med samme spiller i trekket, så kan en spiller kreve remis når hun/han er ved å utføre trekket som fører til samme stilling. Om det i første stilling var mulig å spille en passant, eller om rokaderettighetene til spillerne er endret (siden et tårn eller en konge er flyttet frem og tilbake) og så er det ikke regnet som samme stilling.

Femtitrekksregelen

Hvis man har spilt femti trekk uten at en brikke er slått eller en bonde er flyttet, så kan spillerne kreve remis. Om man har spilt 75 trekk uten at en brikke er slått eller en bonde er flyttet, så dømmes partiet til remis selv om ingen av spillerne har krevd det.

For lite materiell

Om ingen av spillerne har nok brikker igjen på brettet til at det kan produseres en serie lovlige trekk som fører til at det blir matt, så kan spillerne kreve remis eller dommeren kan dømme partiet remis. Det siste er viktig siden det da ikke blir mulig å forsøke å vinne på tid når man ikke kan vinne på brettet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg