Rubiks kube
En uløst Rubiks kube

Rubiks kube er et kjent leketøy der man skal sortere de seks sidene på en kube i hver sin farge. Kuben ble oppfunnet i 1974 av den ungarske arkitekten Ernő Rubik (født i 1944).

Faktaboks

Uttale
rˈubiks kube

Rubiks kube er et mekanisk puslespill sammensatt av 26 små terninger. Disse kan dreies i forhold til hverandre rundt sentrum av kuben. Kuben har seks sider og dermed 54 små terningflater. Disse er i fargene rød, blå, hvit, gul, oransje og grønn. Oppgaven er å samle hver farge for seg på én side. Dette er ett av over 43 trillioner (43×1018) mulige fargemønstre. Det er lett å komme i gang med å løse kuben, men i praksis umulig å fullføre oppgaven uten å lære seg algoritmer. De raskeste i verden bruker bare noen få sekunder på å løse kuben.

Det finnes flere varianter av kuben, deriblant Rubiks Revenge (4x4x4), designet av Péter Sebestény.

Konkurranse

Løst Rubiks kube

Løst Rubiks kube. Kuben på bildet er den originale med 3x3x3 terninger.

Den første store konkurransen innenfor kubeløsning ble avholdt i Budapest i Ungarn 5. juni 1982, hvor Minh Thai (USA) vant med en tid på 22,95 sekunder. Under slike konkurranser i dag er det vanlig at kubeløserne får fem forsøk, hvor den beste tiden blir stående som beste «single», mens et gjennomsnitt, «average», blir regnet ved å ekskludere den beste og dårligste tiden og deretter regne gjennomsnittet av de tre resterende tidene.

Den gjeldende verdensrekorden for 3x3x3 «single» har Max Park (USA), med en tid på 3,13 sekunder. Verdensrekorden for 3x3x3 «average» har Yiheng Wang (Kina) med en gjennomsnittlig tid på 4,48 sekunder. Begge rekordene ble satt i juni 2023. Slike konkurranser er organisert og arrangert av World Cube Association (WCA).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Sander Emil Fedøy

Bildet i artikkelen representerer ikke kuben beskrevet i artikkelen. Bildet viser en såkalt Rubiks Revenge (4x4x4) og er Péter Sebestény, ikke Erno Rubik. Erno Rubik oppfant den originale Rubiks kuben (3x3x3). Antall ulike kombinasjoner beskrevet i artikkelen gjelder for den originale kuben.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg