Ph.d., philosophiae doctor, er doktorgraden ved norske universiteter og høyskoler for den som har fulgt et fastlagt forskerutdanningsprogram. Det norske systemet har tre nivåer av akademiske grader: bachelor, master og doktorgraden, som er den høyeste graden.

Faktaboks

Også kjent som

philosophiae doctor

Doktorgraden regnes som utdanning, men kandidaten er i Norge midlertidig ansatt ved lærestedet og får lønn for arbeidet.

Det er også mulig å ta doktorgraden uten å være ansatt og uten å følge et forskerutdanningsprogram, og man får da tittelen doctor philosophiae (dr.philos.).

Programmet

Ph.d-løpet er treårig, men gjennomføres ofte over fire år kombinert med 25 prosent andre oppgaver, som undervisning og vurdering av studenter. Kandidaten følger et forskerutdanningsprogram sammen med kandidater fra flere fag.

Doktoravhandling

For å oppnå doktorgraden i Norge må kandidaten (som da kalles doktorand) legge frem doktoravhandling, som er en vitenskapelig avhandling. En komite vurderer om avhandlingen kan godkjennes. Det gis ikke noen karakter, men en skriftlig vurdering, også kalt innstilling.

Disputas og prøveforelesning

Kandidater for graden ph.d. holder en prøveforelesning over et oppgitt tema, som blir bestemt av bedømmelseskomiteen. Hvis prøveforelesningen blir godkjent, følger selve disputasen, som er den avsluttende prøven.

Under disputasen forsvarer doktoranden avhandlingen. Disputasen ledes av en administrator. To opponenter presenterer sine kommentarer, innvendinger og motargumenter. Doktoranden forsvarer avhandlingen mot opponentenes motargumenter. Til slutt har publikum mulighet til å opponere ex auditorio, fra tilhørerbenken.

Bedømmelseskomiteen, som på forhånd har godkjent doktoravhandlingen, avgjør om doktorandens forsvar er tilstrekkelig. Opprinnelig ble doktorgraden tildelt (kreering) under doktorpromosjonen. I dag har promosjonen kun en seremoniell funksjon, mens tildelingen av graden gjøres i form av et formelt vedtak etter disputas er gjennomført.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg