Treskulptur fra Mali
Bambara er kjent for sine vakre treskulpturer av gaseller og antiloper, som brukes som toppstykke på dansedrakter. Denne er fra tidlig på 1900-tallet.

Bambara er en folkegruppe hovedsakelig bosatt i Mali, hvor de utgjør nærmere 1/3 av befolkningen og mindre grupper i Senegal, Gambia, Burkina Faso og Guinea. De teller i alt cirka 5 millioner, og bor spredt blant andre folkegrupper. Deres språk er et mandespråk som også brukes utenfor den etniske gruppen som et lingua franca i Mali.

Faktaboks

Uttale
bˈambara

De var opprinnelig jordbrukere, men mange har flyttet til byene og tatt opp en rekke andre yrker. Bambara er den største folkegruppen i Mali, og øver stor innflytelse på landets politikk og administrasjon; de fleste er muslimer.

De er ellers kjent for sin rike kunstneriske produksjon, særlig de vakre treskulpturene av gaseller og antiloper, brukt som toppstykke på dansedrakter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg